Vuosijuhlaetiketti

Algo täyttää virallisesti vuosia heinäkuun 4. päivä, mutta sen vuosijuhlaa juhlitaan perinteisesti syksyn puolella. Vuosijuhla on kiltamme arvokkain akateeminen tilaisuus, jossa käyttäydytään sen mukaisesti. Juhlaan ovat tervetulleita niin Algon jäsenet, kutsuvieraat kuin avecitkin. Tämä etiketti tutustuttaa juhlavieraat vuosijuhlien käytänteisiin, jotta itse juhlassa ei tarvitsisi hermoilla käytännön asioista.

Pukeutuminen

Vuosijuhlilla pukeudutaan joko frakkiin, tummaan pukuun tai iltapukuun.

Frakkiin kuuluu musta hännystakki ja housut, valkoinen frakkiliivi, valkoinen frakkipaita helmiäisnapeilla sekä valkoinen solmuke. Frakin kanssa käytetään mustia sukkia ja mustia kiiltonahkakenkiä. Rannekelloa ei suositella käytettäväksi frakin kanssa. Smokki tai muut variaatiot eivät ole etiketin mukainen vaihtoehto frakille.

Tumma puku tarkoittaa tumman harmaata, tumman sinistä tai mustaa pukua. Puku voi olla yksivärinen tai hillitysti raidallinen, mutta ei liituraitaa. Tumman puvun kanssa käytetään valkoista tai vaaleanpunaista paitaa (muutkin vaaleat värit käyvät mainiosti), juhlavaa solmiota tai solmuketta, mustia kenkiä sekä tummia ja pitkävartisia sukkia.

Iltapuku on juhlavasta materiaalista valmistettu nilkka- tai lattiapituinen il­ta­- tai juh­la­pu­ku­. Iltapuku voi olla avonainen, umpinainen, olkaimeton tai pitkähihainen. Iltapuvun kanssa voi käyttää myös har­ti­a­hui­vi­a, kyynärmittaisia hansikkaita tai ol­kai­me­ton­ta lauk­ku­a. Ruokailun aikana ei ole soveliasta laskea käsilaukkua pöydälle tai pitää hanskoja käsissään.

Pukeutumista voi täydentää akateemisilla ansiomerkeillä ja juhlanauhalla. Juhlanauha- ja merkkiohjesääntöjen pykälän 10 mukaan:

Juhlanauhaa sekä kunnia-, ansio- ja hallitusmerkkiä käytetään vain juhlapuvussa akateemisissa juhlatilaisuuksissa.

Juhlanauhaa kannetaan siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalle lantiolle, vaaleanpunainen väri yläpuolella. Juhlanauhaa kannetaan juhlapuvussa liivin alla ja tummassa puvussa liivin ja solmion päällä. Mekon kanssa juhlanauhaa voi kantaa taiteltuna ruusukkeena vasemmalla puolella rintaa, vaaleanpunainen väri päällimmäisenä, tai kuten juhlapuvussa. Juhlanauha ei saa koskettaa paljasta ihoa.

Algo ry:n omissa tilaisuuksissa juhlanauhaa kannetaan ylimpänä, jos kantajalla on myös muiden organisaatioiden nauhoja. Muissa tilaisuuksissa noudatetaan soveltuvia ohjesääntöjä.

Kunnia-, ansio- ja hallitusmerkkejä voi käyttää samanaikaisesti juhlanauhan kanssa, eikä niiden asettelulla ole väliä.

Ansiomerkkeihin ja juhlanauhaan liittyvät säännöt löydät kokonaisuudessaan täältä.

Arvokas juhlakäyttäytyminen

Vuosijuhla on ennen kaikkea akateeminen pöytäjuhla, jossa kunnolliset pöytätavat ovat vaatimus. Juhlaan on tehty istumajärjestys eli jokaisen paikka on merkitty nimikortilla. Jos omassa pöydässä on ihmisiä, joita ei tunne entuudestaan, on kohteliasta aluksi esittäytyä, ja pitää puhetta yllä myös muiden kuin tuttujen kanssa koko tilaisuuden ajan.

Juhlan kulusta vastaavat seremoniamestarit, joita tulee kuunnella. Myös puheiden, laulujen ja muun ohjelman aikana on oltava hiljaa ja syömättä. Seurustelulle on varattu paljon aikaa, joten puhumaan kyllä ehtii. Kunnianosoitukset puheille ja muulle ohjelmalle esitetään taputtamalla käsiä.

Skoolatessa eli lasia kohotettaessa katsotaan ensin pöydän toisella puolella vasemmalla istuvaa, sitten pöydän toisella puolella oikealla istuvaa ja viimeiseksi itseään vastapäätä istuvaa henkilöä. Kohotettaessa lasit eivät kosketa toisiaan vaan kilistelyn korvaa pieni nyökkäys.

Tauoille saa poistua vain ohjelmaan merkittyjen taukojen aikana. Jos omalta paikalta poistumiseen tulee kuitenkin pakottava tarve muulloin, on poistuminen tehtävä huomiota herättämättä ja pöytäseurueelle pahoitellen eikä missään nimessä puheiden tai esitysten aikana.

Juhlasta ei ole soveliasta myöhästyä, joten saavuthan ajoissa juhlapaikalle.

Juhlan kulku

Juhla alkaa perinteisesti cocktail-tilaisuudella eli kokkareilla. Tähän tilaisuuteen osallistuvat vain kutsuvieraat eli vieraat, jotka ovat saaneet erillisen kutsun juhliin. Tällaisia vieraita ovat muun muassa killan kunniajäsenet, opettajat tai muiden kiltojen tai ainejärjestöjen edustajat. Kokkareilla kutsuvieraat pitävät vuorotellen onnittelupuheita vuosia täyttävälle Algolle ja antavat lahjoja. Tarjolla on yleensä kuohuvaa ja pientä purtavaa. Tilaisuus on yleensä seisomatilaisuus, ja se kestää noin pari tuntia.

Cocktail-tilaisuudesta siirrytään suoraan pääjuhlaan. Pääjuhlaan osallistuvat kaikki, jotka ovat ostaneet lipun vuosijuhliin. Juhla alkaa, kun lippuairue tuo Suomen lipun juhlasaliin. Tällöin juhlavieraat nousevat seisomaan ja odottavat hiljaisuudessa lipun paikalleen viemistä, jonka jälkeen lauletaan yhteisesti Finlandia. Tässä vaiheessa seremoniamestarit esittäytyvät ja jakavat yleisiä ohjeita. Sen jälkeen lauletaan Helan Går, jonka yhteydessä nautitaan alkushotti. Laulujen jälkeen raikuvat tervetuliaissanat ja juhla voi alkaa.

Alkupuheiden jälkeen aloitetaan seurustelu ja laulaminen. Lauluja ja puheenvuoroja voi toivoa kilistämällä omaa lasiaan. Yleensä laulut toivotaan omalle istumapaikalle jaetusta lauluvihosta. Pääruoan ajaksi julistetaan ruokarauha, jonka aikana lauluja saa kyllä toivoa, mutta poikkeuksellisesti saa myös syödä laulujen aikana. Ei ole kuitenkaan soveliasta laulaa ruoka suussa.

Ruokailua ennen ja sen jälkeen on kaikennäköistä ohjelmaa: puheita, palkitsemisia, esityksiä, laulamista. Juhlan loppupuolella syödään jälkiruokaa, jonka kanssa nautitaan kahvia yleensä avecin kera. Tässä yhteydessä avec voi tarkoittaa esim. konjakkia tai likööriä. Jälkiruoan aikana kohotetaan Jallu-shotti, ja lauletaan Jallutähden alla. Juhla päättyy puheenjohtajan sanoihin ja Suomen lipun uloskantoon.

Cocktail-tilaisuudessa ja pääjuhlassa on yleensä kuvaaja, joka ottaa kuvia niin kuvausseinän edessä kuin itse juhlassakin. Kuvat jaetaan vieraille jälkikäteen juhlien järjestäjien valitsemalla tavalla.

Pääjuhlan loppuessa meno ei lannistu, vaan juhlimista jatketaan virallisilla jatkoilla. Vuosijuhlilla saattaa olla tarjolla drinkkilippuja ja narikka on yleensä etukäteen maksettu, mikä sujuvoittaa jatkoille siirtymistä. Keskiyöllä juhlaväki kokoontuu pimennettyyn tilaan laulamaan teekkarihymnin.

Akateeminen silliaamiainen

Vuosijuhlista palautuminen tapahtuu silliaamiaisella eli silliksellä, joka järjestetään vuosijuhlien jälkeisenä päivänä. Se järjestetään jossain rennossa paikassa, kuten esimerkiksi Opinkiven saunalla. Silliksellä on yleensä tarjolla rasvaista ruokaa ja virvokkeita, ja pukukoodina toimivat haalarit.