Säännöt

Algo ry:n säännöt

1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Algo ry ja sen kotipaikka on Jyväskylä.

2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Jyväskylän yliopiston tieto- ja ohjelmistotekniikan ja teknologiajohtamisen opiskelijoiden yhdyssiteenä informaatioteknologian tiedekuntaan, edistää heidän opintojaan, harrastuksiaan ja yhteisiä etujaan sekä huolehtia jäsentensä oikeuksista opiskelijoina.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:

- voi järjestää kursseja, harjoitus- ja opetustilaisuuksia sekä muuta vastaavaa toimintaa

- voi järjestää kilpailuja, näytöksiä, retkiä, leirejä ja muita tapahtumia

- voi järjestää juhlia, konsertteja, näyttelyitä tai muita tilaisuuksia

- voi ylläpitää yhdistyksen sähköisiä viestintäkanavia

- voi julkaista yhdistyksen tiedotteita ja muuta viestintää eri viestintäkanavissa

- neuvoo ja ohjaa jäseniään

- voi kerätä ja jakaa tietoa sekä harjoittaa tutkimustoimintaa

- kokoaa jäsenet yhteiseen toimintaan ja ylläpitää yhteyksiä muihin alan yhdistyksiin

- ylläpitää jäsenistään koostuvaa esiintyvää ryhmää

- voi järjestää yhdistyksen tarkoitukseen liittyviä matkoja jäsenilleen

- voi osallistua jäsentensä välittömiin kilpailukustannuksiin

- voi hankkia tarvittavia aineistoja ja välineitä yhdistyksen käyttöön

- pyrkii järjestämään käyttöönsä tilat, joita yhdistyksen jäsenet voivat käyttää

- voi tehdä esityksiä ja aloitteita harrastusmahdollisuuksien lisäämiseksi

- toimii yhteistyössä viranomaisten, järjestöjen, yritysten ja yksityishenkilöiden kanssa

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi, hankittuaan tarvittaessa asianomaisen luvan:

- järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia

- järjestää myyjäisiä, kirpputori- ja muita tapahtumia

- järjestää maksullisia tilaisuuksia

- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja

- omistaa toimintansa kannalta tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta

- harjoittaa kahvilatoimintaa

- harjoittaa anniskelutoimintaa järjestämiensä tilaisuuksien yhteydessä

- tehdä talkootyötä

- myydä mainostilaa

- solmia sponsorisopimuksia

3. Jäsenet

Yhdistykseen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka on Jyväskylän yliopistossa tieto- ja ohjelmistotekniikan tai teknologiajohtamisen opintoja suorittava perus- tai jatko-opiskelija tai henkilö, jonka yhdistyksen hallituksen kokous muuten hyväksyy jäseneksi. Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Jäsenistä pidetään jäsenrekisteriä. Jäsen on velvollinen ilmoittamaan yhdistyksen hallitukselle, mikäli hänen yhteystietonsa muuttuvat. Kunniajäsenekseen yhdistys voi hallituksen esityksestä kutsua yhdistyksen toimintaa ansiokkaasti tukeneen henkilön, joka on antanut siihen suostumuksensa. Kunniajäsen voidaan nimittää joko hallituksen kokouksessa yksimielisellä äänestyksellä koko hallituksen ollessa paikalla tai yhdistyksen kokouksessa äänienemmistöllä. Kunniajäsenyys on elinikäinen. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.

Varsinaisten jäsenten jäsenmaksu maksetaan kahdeksan (8) vuoden välein. Jäsenen tulee erota tai hänet voidaan hallituksen päätöksellä erottaa, kun hänen opintonsa IT-tiedekunnassa päättyvät. Jäsen voidaan katsoa eronneeksi, mikäli hän ei ole maksanut jäsenmaksuaan 1 kuukauden kuluessa uuden jäsenmaksukauden alkamisen jälkeen. Jäsen voidaan erottaa yhdistyksen jäsenyydestä, jos jäsen on laiminlyönyt jäsenmaksun maksamisen, jos jäsen ei ole enää jäsenyyskriteerien perusteella jäsenkelpoinen tai jos jäsen on toiminnallaan aiheuttanut merkittävää haittaa yhdistykselle tai sen maineelle. Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus enemmistö äänillä. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.

4. Liittymis- ja jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää kevätkokous. Kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.

Liittymis- ja jäsenmaksun keräämiskausi on 1.9.–31.8.

5. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valittu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja enintään kaksikymmentä (20) muuta varsinaista jäsentä. Puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja ja mahdolliset muut hallituksen jäsenet valitaan ehdottomalla äänten enemmistöllä. Jos ehdokkaita yhteen pestiin on useampi kuin kaksi (2), eikä kukaan saa ensimmäisellä kierroksella enempää kuin puolet annetuista äänistä, käydään toinen kierros ensimmäisellä kierroksella kahden eniten ääniä saaneen kesken. Lopullisessa äänestyksessä äänten mennessä tasan ratkaisee arpa.

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla äänienemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.

Hallituksen jäsenen erotessa kesken toimikauden eronneen jäsenen tilalle voidaan valita uusi jäsen. Uuden jäsenen toimikausi kestää siihen asti kuin eronneen toimikausi olisi kestänyt.

Kaikilla jäsenillä on oikeus osallistua hallituksen kokouksiin ilman äänivaltaa.

6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja tai yritysvastaava kukin yksin.

7. Tilikausi

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme viikkoa ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään viikko ennen kevätkokousta hallitukselle.

8. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä. Yhdistyksen kokouksissa jokaisella varsinaisella jäsenellä on yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä ja kunniajäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.

Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Kokous on päätösvaltainen, kun se on laillisesti koolle kutsuttu. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse, tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.

9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen sekä jäsenille tarkoitetulla some-kanavalla.

10. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- esitetään tilinpäätös ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

- päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

- vahvistetaan liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle keräämiskaudelle (määritelty sääntöjen kohdassa 4. “Liittymis- ja jäsenmaksu”)

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

- vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio

- valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

- valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

11. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa annetaan yhdistyksen varat kokouksen päättämään hyväntekeväisyyskohteeseen. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.