Kansainvälisyys
Algolaisen vaihtovinkit ja linkit
Vaihtoon lähtemisen vuosikello
Tammikuu:
Infotilaisuuksia järjestetään yleensä kuun puolivälin jälkeen, jolloin saat kattavan kuvan vaihto-ohjelmista ja -mahdollisuuksista.
22.1. – 5.2.: Haku Euroopan vaihtokohteisiin (Erasmus, Nordplus, Nordlys).
22.1. – 5.2.: Lisähaku Euroopan ulkopuolisiin kohteisiin.
Helmikuu ja maaliskuu:
Näiden kuukausien aikana ei ole varsinaisia hakuaikoja, mutta voit käyttää aikaa hakemuksen valmisteluun ja vaihtokohteen suunnitteluun.
Huhtikuu:
1.4. – 31.5.: Täydennyshaku Erasmus-opiskelijavaihtoon. Hakemuksia käsitellään juoksevasti koko hakuajan ajan, pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä.
Syyskuu:
2.9. – 30.9.: Täydennyshaku Erasmus- ja Nordplus-vaihtoon kevätlukukaudeksi 2025. Hakemukset käsitellään kuten huhtikuussa, saapumisjärjestyksessä.
Lokakuu:
lokakuussa järjestetään lähtöorientaatio tuleville kevätlukukauden vaihto-opiskelijoille.
1.10. – 1.11.: Haku Euroopan ulkopuolisiin vaihtokohteisiin, mukaan lukien kahdenväliset kohteet ja ISEP-vaihto.
Touko- ja joulukuu:
Näinä kuukausina voit hakea yliopiston matka-apurahaa, jos olet itse löytänyt harjoittelupaikan ulkomailta. Hakuajat vaihtelevat vuosittain, joten seuraa tarkempia ilmoituksia apurahan hakukuulutuksista.
Ympäri vuoden:
Erasmus-harjoitteluapuraha on haettavissa koko vuoden ajan. Huomioithan kuitenkin, että apurahan maksatuksessa voi kestää muutamia kuukausia, joten varaa hakemukselle riittävästi aikaa.
Vaihtovinkit
Opintopistevaatimus: ERASMUS+ -ohjelmassa opiskelijan on suoritettava vähintään 20 opintopistettä (20 ECTS) lukukautta kohti kohdeyliopistossa. (Pätee myös muissa kohteissa)
Kurssisuunnitelma: Vaihtoa varten laaditaan Learning Agreement, jossa määritellään vaihdon aikana suoritettavat kurssit. Tämä dokumentti tulee hyväksyttää sekä kotiyliopistossa että kohdeyliopistossa.
Älä stressaa liikaa: suunnitelma on alustava ja sitä voi muuttaa tarpeen mukaan vaihdon aikana.
Kurssit saattavat muuttua myös kursseille ilmoittautumisen yhteydessä.
Opintotasojen huomioiminen:
Mieti, minkä tasoisia opintoja haluat suorittaa ja tarkista, mitä kursseja kohdeyliopistot tarjoavat.
Esimerkiksi Euroopassa kanditasoisia kursseja on usein tarjolla paikallisella kielellä, kun taas maisteritasoiset opinnot ovat yleensä englanniksi.
Jos olet kandidaattiopiskelija, voit hakea lähes mihin tahansa kohteeseen. (Opetuksen kieli)
Jos haluat suorittaa maisteritason opintoja kandidaattiopintojen aikana, joissain vaihtokohteissa vaaditaan todistus vaihtokoordinaattorilta siitä, että sinulla on oikeus suorittaa maisteritasoisia opintoja.
Vaihto-ohjelmat
Erasmus (Eurooppa):
Erasmus-ohjelma tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden viettää 1–2 lukukautta opiskellen EU- ja ETA-maissa sekä Turkissa. Vaihtopaikat perustuvat tiedekuntien ja oppiaineiden välisiin sopimuksiin.Lisätietoja: Erasmus-ohjelma
IT-tiedekunnan Erasmus-opas: Erasmus-opas IT-tiedekunnalle
On suositeltavaa hakea oman tiedekunnan paikkoja, sillä hakemukset ovat etusijalla. Muiden tiedekuntien paikoille hakiessa kyseisen tiedekunnan opiskelijat ovat etusijalla.
Kahdenväliset kohteet (Euroopan ulkopuolella):
Tämä ohjelma kattaa vaihdot Pohjois-, Väli- ja Etelä-Amerikkaan, Aasiaan, Australiaan ja Afrikkaan. Nämä kohteet eivät ole tiedekuntakohtaisia, ja hakijat voivat olla eri aloilta.Lisätietoja: Kahdenväliset kohteet
Australia on erityisen haluttu kohde, joten sinne pääsy voi olla haastavaa.
Valintakriteerit päättävät sijoitukset, ja valintapäätöksistä ilmoitetaan noin kuukausi hakuajan päättymisen jälkeen.
ISEP (Euroopan ulkopuolella):
ISEP-ohjelman kautta opiskelija voi hakea useisiin yliopistoihin ympäri maailmaa yhdellä hakemuksella.Lisätietoja: ISEP-ohjelma
Jyväskylän yliopistossa ensivaiheessa haetaan kolmeen yliopistoon, mutta lopullisessa hakemuksessa voi olla jopa 10 vaihtoehtoa.
Ohjelman koordinoinnista vastaa ISEP-järjestö, joka päättää lopullisen sijoituksen.
Australia ja Uusi-Seelanti eivät ole haettavissa JYU:n Mobility Online -portaalissa.
Useimmat ISEP-kohteet tarjoavat vain kanditason kursseja.
Nordplus (Pohjoismaat ja Baltia):
Nordplus-ohjelma mahdollistaa vaihdon 1–12 kuukaudeksi Pohjoismaihin tai Baltiaan. Opiskelijalla on oltava vähintään vuoden opinnot kotikorkeakoulussaan ennen vaihtoon lähtöä.Lisätietoja: Nordplus-ohjelma
Verkostot myöntävät usein apurahoja myös lyhyemmille liikkuvuusjaksoille (1–4 viikkoa).
Nordlys (Pohjoismaat):
Nordlys on Nordplus-ohjelman alaverkosto, joka tarjoaa mahdollisuuden opiskella joko oman opintosuunnan opintoja tai tutkinnon vapaasti valittavia kursseja Pohjoismaissa.Lisätietoja: Nordlys-ohjelma
Huomioi kurssien alarajoitukset sekä kurssikohtaiset vaatimukset valitessasi opintoja.
FORTHEM:
FORTHEM-allianssi mahdollistaa Erasmus-vaihdon allianssin jäsenyliopistoihin sekä lyhytliikkuvuusjaksot. Lyhytjaksot kestävät noin 5 päivää ja tarjoavat mahdollisuuden osallistua monialaisiin projekteihin.
Lisätietoja: FORTHEM-ohjelma
Sivustot
Hakuprosessi Mobility Online -portaalissa:
Kaikki vaihtohaut tapahtuvat Mobility Online -portaalin kautta. Aloita hakuprosessi seuraavasta linkistä:Ohjeita hakuvaiheeseen:
Löydä yksityiskohtaiset ohjeet hakuprosessin alkuvaiheeseen täältä:Valmistautuminen vaihtoon:
Tutustu valmistautumisohjeisiin ennen vaihtoon lähtöä:Vaihdon rahoitus:
Tietoa vaihdon rahoitusvaihtoehdoista ja apurahoista:Tukien lisäksi voit hakea erilaisia stipendejä ja säätiöiden apurahoja. Esimerkkejä IT-alan opiskelijoille:
Kauppalaisseuran säätiön Aleksanteri II:n matka-apuraha tietojärjestelmätieteen opiskelijoille
Tellervo ja Juuso Waldenin säätiö
Riitta ja Jorma J. Takasen säätiö: tukee kansainvälistä kilpailukykyä ja teknologiateollisuuden osaamista. Säätiö jakaa apurahoja esimerkiksi kansainväliseen opiskelijavaihtoon ja tutkimustoimintaan.
Erilaiset kulttuuri- tai maakuntarahastot
Kielitodistukset:
Monet vaihtokohteet saattavat vaatia kielitodistuksen. Kielitodistuksia voi hankkia Movilta. Lisätietoja saat kääntymällä Niina Ormashawin puoleen.